Pregled radijskih tehnologij prihodnosti (44. del)

Tehnologija Wi-Fi, tretjič

V predhodnih štirih številkah revije sem v prispevkih prikazal najpomembnejše mejnike razvoja tehnologije Wi-Fi od leta 1971 do leta 2020 ter nadaljnji razvoj in uporabo tehnologije med pandemijo Covid-19 v samem letu 2020 s poudarkom na razvoju integriranih vezij.

Leta 2002 so omrežja Wi-Fi ponovno začela pridobivati pozornost s svojo sposobnostjo nuditi brezžično povezljivost. Vendar pa so jih uporabniki in podjetja sprejemali počasi in minimalno, saj so imeli tedaj uporabniki redko več kot eno brezžično povezano napravo. Razširjanje povezanih naprav, kot so mobilne računalniške naprave (pametni telefoni, osebni računalniki in tablični računalniki), predstavnostni predvajalniki (pametni sprejemniki in pametni televizorji) ter igralne konzole, pa je prineslo ponoven vzpon te tehnologije. Upoštevati moramo še pametne gospodinjske aparate in novo kategorijo nosljivih naprav (pametne ure, pametni pasovi, uporabni v vseh športih in pri rekreaciji, pametna očala in pametna oblačila). Uporaba teh naprav je seveda zahtevala posodobitev in razširitev omrežij Wi-Fi v domovih, pisarnah in na javnih mestih.

Leta 2019 smo dobili novo generacijo naprav, Wi-Fi 6, takrat kot predzadnjo posodobitev standarda brezžičnega omrežja. Temelji na standardu IEEE 802.11ax in omogoča napravam Wi-Fi, da poleg v dosedanjih 2,4 GHz in 5 GHz delujejo tudi v novem frekvenčnem območju 6 GHz. Vsi najpomembnejši in največji proizvajalci tovrstnih naprav so bili seveda pripravljeni in v razvojnih laboratorijih so zaključevali z razvojem prototipov naprav, ki bodo omogočale delovanje tudi v novo sproščenem frekvenčnem območju.

Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je kot ameriški regulator telekomunikacij šele pred kratkim (23. aprila 2020) odobrila dostop do uporabe novega območja spektra. Očitno so člani FCC nekaj časa razpravljali, preden so soglasno glasovali o pozitivni odločitvi, da se dovoli dostop do spektra 1.200 MHz v pasu 6 GHz. FCC je to odločitev sprejel kot prvi regulatorni organ na svetu. Novi spekter je na voljo v območju 6 GHz in dovoljuje nelicenčno uporabo. Brez te zgodovinske odločitve FCC 23. aprila 2020, da v celoti dovoli uporabo pasu 1,2 GHz območja spektra 6 GHz, je zelo verjetno, da 6 GHz Wi-Fi neko obdobje še ne bi deloval.

Zato so bili usmerjevalniki z Wi-Fi 6 (802.11ax) v letu 2020 kot novost še dragi in jih najverjetneje najbolj nujno še nismo potrebovali. Wi-Fi 6 je najnovejši uporabni standard Wi-Fi. V začetku leta 2020 so se usmerjevalniki Wi-Fi s podporo Wi-Fi 6 šele začenjali pojavljati. To so bili vrhunski, nerealno dragi modeli usmerjevalnikov najmočnejših proizvajalcev omrežne opreme (na primer TP-Link Archer AX6000, Asus ROG Rapture GT-AX11000, GT-AX11000). Jasno pa je bilo, da bodo zaradi konkurenčnosti na trgu kmalu vsi proizvajalci izdelovali usmerjevalnike s podporo 802.11ax in da se bodo pojavili novi modeli, cene pa bodo padle. Ponovila se bo zgodba, ki smo jo spoznali že pri Wi-Fi 5 (802.11ac).

Da pa bo prišlo do množične prodaje in uporabe usmerjevalnikov z Wi-Fi 6, bo minilo še nekaj let. Navsezadnje ne potrebujemo samo samega usmerjevalnika, ampak tudi naprave, ki jih povezujemo nanj. Samo nekateri telefoni, prenosni računalniki in tablični računalniki, ki so bili na voljo v začetku leta 2020, imajo podporo za Wi-Fi 6. Take so samo nekatere naprave, kot so mobilni terminali iPhone 11 Pro, SAMSUNG Galaxy S20, Galaxy Fold, Note 10 in prenosni računalniki Dell XPS 13 7390, XPS 15 7590 itd., torej najnovejše, vrhunske in najdražje naprave. Izbrati usmerjevalnik Wi-Fi 6 skoraj še nima pomena, če v hiši ali pisarni nimamo naprave, ki podpira ta standard. Seveda se bo sčasoma podpora za Wi-Fi 6 aktivno pojavila tudi v drugih, cenovno ugodnejših napravah.

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 3/2021

Avtor:
Drago Majcen

Ne spreglejte strokovne predstavitve:

Specifikacija zahtev za programsko opremo – od ideje do opisa – Pravi način prenosa ideje o delovanju računalniške aplikacije od naročnika ali analitika k načrtovalcem in razvijalcem programskih rešitev

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €