Pregled radijskih tehnologij prihodnosti (47. del)

Koronavirus se je po dobrih treh mesecih sredi poletja ponovno vrnil kot sedmi val. Število okuženih se v evropskih državah, ki kolikor toliko urejeno izvajajo testiranje in nadzorujejo okuževanje, vsak teden skoraj podvoji. Kot obe že preživeli kovidni poletji doslej se razmere najhitreje poslabšujejo v najbolj priljubljenih turističnih krajih Španije, Portugalske, Francije, Grčije, Italije in Avstrije. Vrstni red je torej podoben kot v preteklih dveh letih, le da se je tokrat z visoko okuženostjo z virusom tem državam pridružila še Nemčija, največja evropska država in država, iz katere prihaja največ turistov tudi v Slovenijo. To se pozna tudi na dnevnem sledilniku stanja okuženih. Preživeli smo še tri vročinske vale ter največji požar v Sloveniji in na Krasu. Prispevek je nastajal v juniju, juliju in avgustu. Od 24. februarja pa smo žal lahko spremljali zlorabo radijskih tehnologij v Ukrajini. Te omogočajo, da lahko usmerjate in komunicirate z droni, brezpilotnimi letali, vozili, plovili, roboti, pametnimi bombami in vse večjim arzenalom raket ter dosežete kar najtočnejši zadetek tarče.

Zakaj je pomemben dostop do Wi-Fi

Napredni brezžični internet (Wi-Fi) nam je izboljšal kakovost vsakdanjega življenja. Čeprav so ljudje desetletja preživeli brez pomoči njegovega delovanja, se je pred leti skoraj vse premaknilo v spletne prostore, tako mediji, bančništvo, nakupovanje in še veliko več. Zdaj ljudje bolj kot kdajkoli prej potrebujejo zanesljiv dostop do interneta, da lahko opravljajo svoje delo, obiskujejo šolo ali delajo domače naloge. Brez dostopa do interneta je sposobnost ljudi, da se učijo, rastejo in uspevajo, izjemno omejena. Le 55 odstotkov gospodinjstev po vsem svetu ima internet, medtem ko 80 odstotkov gospodinjstev v mnogih državah v razvoju še nima dostopa do interneta.

Brezžični internet se pogosto še vedno obravnava kot razkošje, ki ga je treba obravnavati kot blago, da je lahko dostopen, vendar pa ima lahko ogromne družbene, gospodarske in okoljske učinke. Med pandemijo Covida-19 se je odvisnost od globalnega brezžičnega interneta še povečala, saj so ljudje prešli na delo od doma, obiski pri zdravnikih so potekali digitalno, na daljavo, spletno šolanje pa je postalo edini način, da so otroci varno prejemali izobraževanje. Zato je pomembno, da pomagamo tistim, ki še nimajo osnovnega dostopa do Wi-Fi-omrežij.

Medtem ko so vlade in korporacije ustvarile pobude za pomoč pri povezovanju ljudi po vsem svetu z zagotavljanjem brezplačnih storitev in naprav, naj bi te pobude zagotovile začasno olajšavo. Cilj projekta HOPE for Connectivity, ki ga organizira Wireless Broadband Alliance pod vodstvom svetovalnega odbora Connected City, je povezati lokalno upravo, prodajalce, internet in tehnološka podjetja pri razširitvi teh prizadevanj.

HOPE for Connectivity poziva k ukrepanju lokalne vlade in vodilno industrijo, da bi prepoznale in proslavile vlogo brezžičnega interneta pri napredovanju naše družbe. Cilj je pospešiti dosegljivost dostopne povezljivosti za tiste, ki še niso povezani. V viziji Wireless Broadband Alliance (WBA, Zveza za brezžične širokopasovne povezave) za svetovni dan brezžičnega interneta so zakoreninjene štiri kritične teme:

  • pomoč: financiranje uvedbe brezžičnega interneta za povezovanje nepovezanih skupnosti,
  • ponudba: cenovno ugoden dostop do brezžičnega interneta tako na podeželju kot v mestih,
  • promocija: kako je bil brezžični internet uspešen pri povezovanju mest in skupnosti,
  • angažiranje: obravnavanje vloge brezžičnega interneta v digitalnem razkoraku.

Brezžični internet pomembno prispeva k uspehu svetovnega gospodarstva. Zagotavljanje dostopa tistim, ki niso povezani, lahko tem ljudem zagotovi kakovostno življenje. Svetovni dan brezžičnega interneta je zato namenjen osveščanju in pomoči širjenju brezžičnega interneta, kjer je to mogoče. Kot globalni dogodek ga organizira Wireless Broadband Alliance, da bi osvetlila številne skupnosti in mesta po vsem svetu, ki še vedno nimajo dostopa do brezžičnega interneta. Wi-Fi je ključna storitev, ki ohranja gospodarstva v gibanju, Wireless Broadband Alliance pa upa, da se bodo vlade in podjetja združili pri odpravljanju digitalnega razkoraka.

Svetovni dan brezžičnega interneta smo prvič obeležili 20. junija 2016 in vsako leto postaja vse bolj priljubljen. Prizadeva si ustvariti več dejavnosti za deležnike in uporabnike, da se bolj vključijo in s svojim strokovnim znanjem podprejo pobudo. Sodelovanje je lahko preprosto, kot sta ozaveščanje in pozivanje vseh, ki imajo možnosti in vire, naj pomagajo pri zapolnitvi vrzeli v digitalnem razkoraku. Če bi podjetja sodelovala s ponudbo cenovno ugodnih storitev in Wi-Fi-opreme, bi lahko pomagala zapolniti vrzel in povezati skupnosti, ki potrebujejo inovacije.

Praktično vsi razvijalci, proizvajalci in ponudniki tehnologij, naprav in sistemov ter tehničnih rešitev in storitev potrebujejo dogodke, kjer se lahko predstavijo in pokažejo svoje proizvode. Že na začetku vsakega leta se jim v ZDA ponuja priložnost v kongresnem centru v Las Vegasu, kjer se po letih odvijanja v New Yorku v zadnjih letih odvija svetovno najbolj poznan tehnološki dogodek s področja zabavne in potrošniške elektronike. V zadnjih letih, ko smo žrtve virusa Covid-19, je velik poudarek brezžičnega interneta dan tudi razvoju in ponudbi tehnologije Wi-Fi ter sistemom in napravam, ki jih podrobneje predstavljam v nadaljevanju. Zaradi pandemije Covida-19 je bil leta 2020 odpovedan Svetovni kongres Wi-Fi Azija 2020, ki bi moral biti med 22. in 24. septembrom v Bangkoku na Tajskem. Isti vzrok je poskrbel za odpoved oziroma prestavitev letošnjega  dogodka Wi-Fi World Congress America 2022 med 28. in 31. marcem v Miamiju, ZDA.

CES 2022 in Brezžični globalni kongres postavljata v ospredje revolucijo Wi-Fi 6 GHz

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 3/2022

Avtor:
Drago Majcen

Ne spreglejte strokovne predstavitve:

Specifikacija zahtev za programsko opremo – od ideje do opisa – Pravi način prenosa ideje o delovanju računalniške aplikacije od naročnika ali analitika k načrtovalcem in razvijalcem programskih rešitev

Uspešno načrtovanje, organiziranje in vodenje IT projektov – Novi pristopi za uspešno dokončanje projektov!

Vodenje in motiviranje sodobnih (virtualnih) timov – Kako sestaviti, graditi in uspešno voditi učinkovit virtualni tim?!

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €