David Bucaj

Danes predstavljamo Davida Bucaja, dipl. ing. el., iz podjetja Acinel d. o. o., ki je z veseljem odgovoril na naša vprašanja.

Gospod Bucaj, najprej standardno vprašanje, povejte kaj o sebi.

Rojen sem bil v Kopru, kjer po nekaj selitvah na relaciji Izola–Ljubljana–Izola–Koper še vedno živim. Moja pot v svet »elektrike« se je začela že s popravljanjem gospodinjskih aparatov pri mentorju očetu med obiskovanjem osnovne šole Vojke Šmuc v Izoli. Po vzoru očeta sem se vpisal na Srednjo pomorsko šolo v Piranu, smer elektronik-elektrotehnik, in se nato v letu 1999 vpisal na Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani, kjer sem se navdušil nad jakim tokom in leta 2005 pri profesorju Gubini tudi diplomiral. Med študijem sem bil bolj malo v Ljubljani, saj sem še vedno pomagal očetu popravljati gospodinjske aparate, pravzaprav kar do začetka praktičnega usposabljanja pri podjetju CCE d. o. o. v Ljubljani, kjer sem kot študent začel s konfiguriranjem in parametriranjem sistemov SCADA ter zaščitnih in kontrolnih naprav v elektroenergetiki. Podjetje me je še kot študenta napotilo na Filipine spustiti v pogon tri transformatorske postaje 132/66 kV, kjer sem se še dodatno navdušil nad svojim delom sistemskega inženirja, katerega delo občasno opravljam še danes.

Kaj vse ste izvajali v podjetju CCE?

Predvsem sem bil udeležen v inženiringu sekundarnih sistemov in spuščanju v pogon celotnih prenosnih in distribucijskih transformatorskih postaj po svetu, občasno tudi v spuščanju v pogon zaščitnih sistemov generatorjev hidro- in termoelektrarn.

Kaj bi pa vseeno izpostavili?

Velik vpliv na moje delo sta imela Goran Jovanović, bivši direktor CCE, ter njegov partner Jože Štrubelj, s katerim sodelujem še danes. Vsak od njiju ima zasluge za to, da še dandanes opravljam delo, ki ga imam zelo rad.

Povejte kaj o podjetju Acinel?

Podjetje Acinel je nastalo leta 2014 predvsem zaradi želje po uresničitvi vizije in področja delovanja podjetja, v katerega smo ustanovitelji Acinela verjeli, takrat še vsi zaposleni pri CCE.

Danes, dobrih osem let od ustanovitve, ima podjetje 15 zaposlenih in pet podizvajalcev, ki skupaj delujemo na področju inženiringa, svetovanja ter spuščanja v pogon prenosnih in distribucijskih transformatorskih postaj, vetrnih, sončnih, termo- in hidroelektrarn po svetu. Več in več smo prisotni na področju postaj HVDC (High Voltage Direct Current), sistemov BESS (Battery Energy Storage System) ter tudi velikih sončnih elektrarnah.

Za naše kupce dobavljamo tudi sekundarne sisteme transformatorskih postaj na ključ, kjer smo specializirani predvsem pri obnovah ter razširitvah obstoječih sistemov.

Tretja panoga, ki jo izvajamo v podjetju, sta prodaja opreme za preskušanje sistemov v elektroenergetiki podjetja OMICRON electronics GmbH ter izvajanje šolanj v sklopu centra Omicron Academy na področju standarda IEC 61850 in na področju preskušanja zaščitnih terminalov.

Stalno finančno, strokovno in organizacijsko rast omogoča naš izjemen tim, na katerega sem zelo ponosen.

V podjetju Acinel, ki ga vodite, ste družinam prijazno podjetje, kaj to pomeni?

Zaradi narave dela, ki vključuje delo na terenu, so naši fantje veliko odsotni od doma. Negativne učinke takega dela na družino poskušamo ublažiti s fleksibilnim delovnim časom, dodatnimi dnevi dopusta, štiridnevnim delovnim tednom, nadomestili za obisk družine med delom na terenu ter finančnimi stimulacijami za večje družine.

Kdaj ste se spoznali z Omicronovo preskusno opremo?

Omicronovo preskusno opremo sem spoznal že kmalu po prvi zaposlitvi na področju sistemskega inženirja med preskušanjem primarne in sekundarne opreme. V 15 letih delovanja na področju spuščanja v pogon postrojev v elektroenergetiki sem se srečal s kar nekaj proizvajalci preizkusne opreme. Mirno lahko rečem, da je Omicronova oprema z inovativnimi rešitvami, vsestransko uporabo, uporabniškimi vmesniki, podporo in zanesljivostjo daleč pred konkurenco.

Izvajate tudi tečaje, povejte kaj o tem?

V podjetju imamo štiri certificirane inženirje, ki za naše stranke izvajajo tečaje komunikacijskega standarda IEC 61850 s praktičnim usposabljanjem ter tečaje avtomatiziranega preskušanja delovanja relejne zaščite s praktičnim usposabljanjem. Tečaji so del Omicron Academy in jih za naše stranke izvajamo v naših prostorih ali na lokaciji stranke po vsem svetu.

Imate zelo zanimivo delo. Se je pri delu zgodila kakšna anekdota?

Vsi smo veliko časa preživeli po hotelih širom sveta. Skoraj vsem se nam je uspelo zakleniti na hodniku hotela, oblečeni samo v spodnje hlače (smeh).

Kako si polnite vaše baterije?

Pravzaprav nekega polnjenja niti ne potrebujem, saj mi je delo pravzaprav hobi. Uživam pa v poletju, morje in pohodi v hribih so zame pravi dopust.

Intervju pripravil: Ervin Seršen

Ne spreglejte pa tudi strokovnih predstavitev:

NOVA PRAVILNIKA in TEHNIČNI SMERNICI za nizkonapetostne inštalacije in zaščito pred delovanjem strele – Vse na enem mestu

Zaščita pred delovanjem strele in prenapetostna zaščita – Novi Pravilnik in Tehnična smernica

Obratovanje in vzdrževanje električnih inštalacij in postrojev – v skladu s predpisi in slovenskim standardom SIST EN-50110 – Obveznosti delodajalca in delojemalca za varno delo na električnih inštalacijah in postrojih ter obvezni INTERNI PRAVILNIKI

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €