Matija Strehar

V današnjem intervjuju predstavljamo pevskega zborovodjo med elektroinženirji, zaposlenega v ETI Elektroelement Izlake. Po naravi je skromen. Znan pregovor, ki pravi, da »kdor poje, zlo ne misli«, priča o tem, da je petje povezano z dobrosrčnostjo in dobro voljo. Iz tega izhajata njegovo sodelovanje v pevskih zborih in hoja v hribe. Ko smo ga z elektronsko pošto povabili k pogovoru, je odgovoril, da smo ga presenetili in da nima nič zanimivega povedati. To bodo ocenili bralci, ko bodo prebrali intervju. Zadovoljni pa smo z njegovo izjavo, da je Elektrotehniška revija resna revija. Ne samo, da jo bere, tudi sodeluje s strokovnimi članki.

Gospod Strehar, najprej standardno vprašanje, povejte kaj o sebi in o vaši poklicni poti.

Rojen sem bil v Ljubljani, osnovno šolo sem končal na Vačah, Elektrotehniško srednjo šolo v Ljubljani in Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani leta 1983. V letu 1984 sem se zaposlil v Elektroelementu Izlake in prehodil pot od raziskovalca do vodje oddelka razvoja odklopnikov in stikal ter produktnega vodje za stikalno tehniko. Zadnjih 15 let sem vodja razvoja elektrotehničnih izdelkov, področje stikalne tehnike. Počasi že lahko razmišljam o upokojitvi, vendar imam do takrat še nekaj časa in za zdaj še dovolj energije. Rad pa tudi pojem, vrtnarim okrog svoje hiše in potujem.

Povejte kaj o ETI.

Moja prva zaposlitev po odsluženi vojaščini se je začela sredi leta 1984 na Izlakah v takratnem Elektroelementu, ki se je pozneje preimenoval v ETI Elektroelement, skrajšano ETI. Od prvih začetkov leta 1950 se je podjetje razvilo v pomemben mednarodni koncern. Danes ima ETI 13 hčerinskih podjetij, v katerih je zaposlenih skoraj 2000 delavcev. Edini lastnik družbe in koncerna je od začetka leta 2017 finančna skupina Andlinger preko svojega podjetja Fuse C.V., Nizozemska. Lastnik ima pravilen odnos do inovacij, zato smo aktivni v standardizaciji ter v različnih državnih in mednarodnih projektih. Ta odnos se, na srečo, z novim lastnikom ni spremenil.

Podjetje ETI Elektroelement je v letu 2021 osvojilo laskavi naslov »tovarna leta«. Podjetje je bilo izbrano, ker ima zelo visoko integriran vertikalni proizvodni proces, številne patente in posluje v dejavnosti, ki doživlja velik razcvet, kot je bilo zapisano v obrazložitvi. Pohvalimo pa se lahko še, da smo bili tudi med tremi finalisti izbora za najboljšo inženirsko-razvojno ekipo leta 2021.

Kako je s patenti?

Vzdušje v ETI je že dolgo takšno, da skoraj vsi razumejo pomen raziskovanja in inoviranja. Posledica so tudi številne patentne prijave tako v Sloveniji kot v tujini. Če gledate mednarodne baze podatkov, lahko najdete kot prijavitelja patenta ETI Elektroelement, pod izumitelji pa boste našli številne moje sodelavce in tudi mene. ETI ima trenutno veljavnih več kot 30 patentov, ki so v povprečju zaščiteni v petih do desetih različnih državah. Prijavitelj nekaterih patentov, kjer smo izumitelji iz ETI, pa sta tudi dva razvojna centra – NELA in eNeM. Mimogrede, v Podružnici Izlake, ki je del razvojnega centra NELA, sem tudi prokurist in direktor.

Priznanja za inovacije in sodelovanje z drugimi podjetji pri projektih?

Ne smemo pozabiti na priznanja Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije. Tudi na tem področju smo prejeli številna priznanja na lokalni (Zasavje) in državni ravni. Ravno v teh dneh pričakujemo podelitev za lansko leto, pričakujemo pa tudi, da bomo spet najboljši v Zasavju. Vse to samo potrjuje dobro okolje, ki omogoča zanimivo in strokovno delo.

Z mnogimi drugimi podjetji smo sodelovali in še sodelujemo v različnih projektih. Nedavno je bil zaključen projekt DOM24h, Pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno in delovno okolje. ETI je poskrbel za zaščito elektroinštalacij. V razdelilno omarico smo poleg standardnih zaščitnih elementov vgradili tudi dva napredna in pametna izdelka.

Ste član različnih tehničnih odborov na področju standardizacije, kaj lahko poveste o tem?

→ Celoten intervju je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 2/2022

Intervju pripravil: Ervin Seršen

Ne spreglejte pa tudi strokovnih predstavitev:

NOVA PRAVILNIKA in TEHNIČNI SMERNICI za nizkonapetostne inštalacije in zaščito pred delovanjem strele – Vse na enem mestu

Zaščita pred delovanjem strele in prenapetostna zaščita – Novi Pravilnik in Tehnična smernica

Obratovanje in vzdrževanje električnih inštalacij in postrojev – v skladu s predpisi in slovenskim standardom SIST EN-50110 – Obveznosti delodajalca in delojemalca za varno delo na električnih inštalacijah in postrojih ter obvezni INTERNI PRAVILNIKI

Obvladovanje ELEKTROSTATIKE v delovnem okolju – V proizvodnji elektronike, v »EX« področjih, tam, kjer so zahteve po tehničnim čistoči, v čistih sobah in tudi v dejavnostih kot so medicina, optika, finomehanika, …

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €