The Things Conference on Tour Maribor 2019

V Mariboru se bo 3. in 4. oktobra 2019 že drugo leto zapored v organizaciji Inštituta IRNAS, mariborskega inovativnega laboratorija za razvoj naprednih rešitev na področjih brezžičnih komunikacij, IoT-naprav in senzorjev ter 3D-biotiska, odvila mednarodna konferenca The Things Conference on Tour Maribor, ki prinaša najnovejše trende IoT. Konferenca je del globalne serije dogodkov The Things Conference on Tour iniciative The Things Network, skupnosti, ki vključuje več kot 73.500 članov iz več kot 13 držav, z omrežjem z več kot 7.500 baznimi postajami, kar potrjuje, da je to vodilno učno in testno okolje za nove aplikacije.

Zgodba The Things Networka se je začela leta 2015 v Amsterdamu, ko so si v skupnosti zaželeli raziskati možnosti, ki jih ponuja tehnologija LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), brezžični komunikacijski standard, namensko razvit za internet stvari (IoT). Tako so postavili prvo odprto in decentralizirano omrežje za internet stvari, ki so ga financirali in upravljali uporabniki sami. V zadnjih nekaj letih pa je pobuda doživela izjemno globalno rast, tehnologija LoRaWAN namreč prinaša številne tržne in raziskovalne priložnosti. V pametnih tovarnah poskrbi za optimizacijo energijsko intenzivnega proizvodnega procesa, v agrikulturi za upravljanje pridelka, monitoring vremena in optimizacijo namakanja. V Inštitutu IRNAS pa tehnologijo LoRaWAN uporabljajo za nekoliko bolj eksotične aplikacije, na primer v sistemih za varovanje ogroženih živalskih vrst – razvili so sledilnike živali, statične senzorje, avtomatizirano kartiranje signala s pomočjo drona nad vodo, nad visokimi krošnjami dreves in na drugih nedostopnih mestih. Slednje omogoča, da se pred postavitvijo omrežne infrastrukture preveri, kje je signal najboljši, in se tako izbere najprimernejša lokacija za bazne postaje ter posledično izogne dodatnim stroškom. Njihove rešitve so vpeljane na najrazličnejših koncih sveta – od Afrike do perujskega amazonskega gozda in Antarktike. Še en obetaven primer uporabe LoRaWAN je geolokacija, ki deluje zgolj na tehnologiji LoRaWAN brez GPS-a. Sistem je že bil testiran tudi v Sloveniji, v mariborskem vodovodnem podjetju so preverjali, kako lahko s pomočjo geolokacije optimizirajo svoje procese.

V Sloveniji je v The Things Network trenutno aktivnih 47 baznih postaj in sedem skupnosti, od Kopra do Maribora. Prav konferenca The Things Conference on Tour pa predstavlja osrednji dogodek LoRaWAN v regiji, ki združuje tako strokovnjake tehnologije LoRaWAN kot tiste, ki se z njo šele spoznavajo – profesionalne in ljubiteljske razvijalce, poslovneže, raziskovalce in izobraževalce, ter predstavlja edinstveno priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj. Po uspešno izpeljani lanskoletni konferenci, ki je gostila vrhunske strokovnjake, med drugim tudi Johana Stokkinga, soustanovitelja in tehničnega vodjo The Things Network, in na kateri se je zbralo 150 udeležencev iz 74 organizacij in 11 držav, organizatorji tudi letos napovedujejo izjemne goste in najmanj 200 udeležencev. Cilj konference je vse udeležence opremiti s potrebnim znanjem, spretnostmi in poslovnimi stiki za ustvarjanje inovativnih rešitev za internet stvari naslednje generacije za zdravstveni sektor, pametna mesta in vasi, agrikulturo, kmetijstvo, energetiko in industrijo 4.0 ter tako spodbuditi razvoj v sektorju IoT. Več o dogodku si lahko preberete na thethingsnetworkslovenia.org.

→ Članek je bil objavljen v Elektrotehniški reviji številka 2/2019

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €