Slika_Janez_Podlipnik

V današnjem intervjuju predstavljamo Janeza Podlipnika, univ. dipl. ing. el., iz podjetja Hermi iz Celja. Ko smo ga poklicali in ga zaprosili za intervju, je bil presenečen, ker je po naravi skromen in ne preveč glasen. Povedal je, da je že 20 let zaposlen pri istem delodajalcu in da v svojem CV v rubriki »delovne izkušnje« lahko napiše samo, kako je v podjetju Hermi napredoval do vodje projektive.

Z veseljem sem se napotil v podjetje Hermi in imel kaj videti. Proizvodnja kabelskih kanalov je avtomatizirana. Če bi proizvajali ves čas, bi imeli težave s skladiščenjem.

V nadaljevanju preberimo, kaj je povedal.

Gospod Podlipnik, najprej standardno vprašanje, povejte kaj o sebi.

Rojen sem bil v Celju, osnovno šolo sem končal v Boštanju. Šolanje sem nadaljeval na srednji šoli za elektrotehniko v Krškem, kjer sem v letu 1996 pridobil naziv elektrotehnik elektronik. Želja po večjem znanju elektrotehnike me je istega leta pripeljala na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, kjer sem v letu 2002 diplomiral in si na zagovoru diplomske naloge pridobil naslov diplomirani inženir elektrotehnike, smer močnostna elektrotehnika. V zaključku študija me je štipendiralo podjetje Hermi, ki se ukvarja z zaščito pred strelo, in zato sem imel zagotovljeno zaposlitev.

Sem poročen in oče treh otrok. V svojem prostem času, kolikor ga sploh imam, se ukvarjam z avtošportom, predvsem z rallyjem. Sem član Avto kluba-V-Racing v Velenju. Priprava vozila vzame precej časa, a je tudi izziv za novo znanje. Rad imam tehniko. Zelo me zanima, kako in zakaj nekaj deluje. To velja tako za moje službene aktivnosti kot tudi prostočasne.

Kako je bilo z vašo diplomsko nalogo?

Naslov moje diplomske naloge je bil »Projektiranje zunanje strelovodne zaščite«. V njej sem izdelal računalniški program ŠČIT, ki se še danes uporablja za računalniško načrtovanje zunanje strelovodne zaščite. V tistem času je ta program pripomogel k hitrejšim in boljšim projektantskim rešitvam. Danes je ta program nekoliko izboljšan in se imenuje SHIELD, z njim pa se poleg strelovodne zaščite lahko določa tudi prenapetostna zaščita.

V nadaljevanju je nastal še program »Hermi Risk Manager« kot dopolnilo programa SHIELD in omogoča izračun tveganja na osnovi dimenzij, lokacije in namembnosti objekta ter priključenih vodov, s tem pa določitev ustreznega zaščitnega nivoja. Iz izračunanega tveganja, ki ga dobimo s spreminjanjem parametrov, je odločitev za optimalno potrebno zaščito pred strelo enostavna. Program deluje kot spletna aplikacija in je zgolj prvi v vrsti aplikacij, s katerimi želimo pomagati našim uporabnikom.

Povejte kaj o podjetju Hermi?

Moja prva zaposlitev v letu 2002 je bila v podjetju Hermi, takrat je bilo v podjetju dvanajst zaposlenih. Ne spomnim se natančno, ali sem bil dvanajsti ali trinajsti, tako da ne morem reči, da je 13 nesrečna številka. Danes nas je zaposlenih 130, moje delovno mesto je vodja projektive. V podjetju imamo štiri glavne programe: strelovodna oprema, prenapetostna zaščita, kabelske police in lestve ter konstrukcijski sistemi. Povpraševanje po sončnih elektrarnah se je izredno povečalo, zato smo temu prilagodili tudi naše konstrukcijske sisteme. Primerni so za vse strehe in kritine, kot so Tondach, Bramac, Creaton, Hosekra, Decra, Gerard, Trimo, Armat, Eterit, Tegola, Prefa in drugi. Kabelske police in lestve se lahko uporabijo za vse kabelske trase ne glede na število kablov, krivin, odcepov in izogibov. Izdelane so iz korozijsko odpornih materialov, zato se lahko uporabijo zunaj in v notranjosti. Prenapetostna zaščita se uporablja za zaščito električnih naprav, električnih inštalacij in podatkovnih linij. Sodelujem pri razvoju novih izdelkov in tudi pri izobraževanju naših strank tako doma kot v tujini.

Kaj bi pa vseeno izpostavili?

Kot sem že rekel, me tako v prostočasnih aktivnostih (kjer je tisti dirkalni avto nastal v domači garaži z veliko truda in spoznavanja novih stvari) kot tudi v službi zanima, zakaj je treba neko stvar narediti na točno določen način in kako deluje. Tako tudi v podjetju HERMI skušamo biti več kot proizvajalci in prodajalci. Strankam skušamo biti tudi pomoč pri tehničnih, izvedbenih detajlih, prav tako skušamo biti pomoč načrtovalcem zaščite pred strelo, tudi načrtovalcem konstrukcij sončnih elektrarn. Zato je nastal program SHIELD, ki omogoča natančno načrtovanje strelovodne zaščite. Da sta pot in način prava, priča dejstvo, da naše stranke uporabljajo tehnično pomoč. Tako je ogromno strelovodnih inštalacij nastalo tudi z našo pomočjo, predvsem z načrtovanjem ustreznega lovilnega sistema s programom SHIELD. Med glavne reference tako lahko sodijo objekti, kot so MAGNA v Mariboru, MAGNA v Münchnu, proizvodni objekti farmacevtskih podjetij KRKA in LEK, izračun strelovodne zaščite trgovskih centrov EUROPARK v Mariboru, CITY Center v Celju in ALEJA v Ljubljani, prav tako velja izpostaviti zaščite eksplozijsko ogroženih objektov, kjer je treba ustrezni zaščiti nameniti še posebno pozornost. Ogromno podobnih primerov se je nabralo v teh 20 letih.

Mogoče naj omenim tudi projekt Pelješki most, kjer naše lovilne palice na vrhu stebrov kljubujejo burji in skrbijo za zaščito mostu pred strelo.

Kaj bi še povedali o podjetju Hermi?

Glede na to, da je bil naš direktor Miran Rauter tudi sam športnik in udeleženec zimskih olimpijskih iger leta 1994 v Lillehammerju na Norveškem, ni nobeno presenečenje, da je podjetje razpisalo športne štipendije. V podjetju se najde tudi sponzorski denar za mlade športnike, s katerim podpiramo podobne vrednote kot v podjetju Hermi: timsko delo, kreativnost, samodisciplino, tekmovalnost, pripadnost in vztrajnost.

Kdaj ste se srečali s standardizacijo?

→ Celoten intervju je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 3/2022

Intervju pripravil: Ervin Seršen

Ne spreglejte pa tudi strokovnih predstavitev:

NOVA PRAVILNIKA in TEHNIČNI SMERNICI za nizkonapetostne inštalacije in zaščito pred delovanjem strele – Vse na enem mestu

Zaščita pred delovanjem strele in prenapetostna zaščita – Novi Pravilnik in Tehnična smernica

Obratovanje in vzdrževanje električnih inštalacij in postrojev – v skladu s predpisi in slovenskim standardom SIST EN-50110 – Obveznosti delodajalca in delojemalca za varno delo na električnih inštalacijah in postrojih ter obvezni INTERNI PRAVILNIKI

Obvladovanje ELEKTROSTATIKE v delovnem okolju – V proizvodnji elektronike, v »EX« področjih, tam, kjer so zahteve po tehničnim čistoči, v čistih sobah in tudi v dejavnostih kot so medicina, optika, finomehanika, …

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €