Novosti na področju polnilnih postaj za električna vozila

Število električnih in priključnih hibridnih avtomobilov na cestah po svetu je leta 2017 preseglo 3 milijone, kar je 54-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2016 (vir: Global EV Outlook 2018).

Kitajska ostaja daleč največji trg električnih avtomobilov na svetu in je v letu 2017 prodala polovico vseh električnih in priključnih hibridnih avtomobilov, to je skoraj 580.000 električnih avtomobilov, kar je 72 odstotkov več kot leto prej. Združene države Amerike so bile na drugem mestu s prodanimi okoli 280.000 električnimi avtomobili v letu 2017 (v letu 2016: 160.000).

Nordijske države ostajajo vodilne na trgu. Električni avtomobili so v letu 2017 predstavljali 39 odstotkov prodaje novih avtomobilov na Norveškem, zaradi česar so postali vodilni na trgu električnih vozil. Tudi v Nemčiji in na Japonskem se je prodaja močno povečala, saj se je v obeh državah več kot podvojila v primerjavi z letom 2016.

Rast prodaje električnih vozil je bila večinoma posledica vladnih politik, vključno s programi javnih naročil, finančnih spodbud, ki znižujejo stroške nakupa električnih vozil, strožjih standardov za ekonomičnost porabe goriva in predpisov o emisijah lokalnih onesnaževalcev, nizkih in ničelnih emisij vozil ter različnih lokalnih ukrepov, kot so omejitve kroženja vozil na podlagi njihovih emisij.

K hitri rasti prodaje električnih vozil je pripomogel tudi napredek, dosežen v zadnjih letih pri izboljšanju učinkovitosti in zmanjšanju stroškov litij-ionskih baterij. Vendar pa so nadaljnje znižanje stroškov baterije in izboljšave zmogljivosti bistvenega pomena za večjo privlačnost in zanimanje za električna vozila. To je mogoče doseči s kombinacijo izboljšanih kemikalij, povečane proizvodnje in velikosti baterij. Vse to vpliva tudi na rast polnilne infrastrukture, kar opisujemo v nadaljevanju.

Stanje polnilne infrastrukture danes in v prihodnje

Polnilna infrastruktura je prav tako v porastu. Leta 2017 je bilo število zasebnih polnilnikov na domovih in delovnih mestih po vsem svetu ocenjeno na skoraj 3 milijone. Javno dostopne polnilne postaje dopolnjujejo vlogo zasebnih in jih je treba obravnavati kot pomembno komponento infrastrukture za oskrbo električnih vozil z električno energijo. Leta 2017 je bilo po vsem svetu približno 430.000 javno dostopnih polnilnih postaj, od tega četrtina hitrih polnilnikov. Hitri polnilniki so še posebej pomembni v gosto naseljenih mestih in imajo pomembno vlogo pri spodbujanju privlačnosti in zanimanja za električna vozila, saj omogočajo potovanja na dolge razdalje.

→ Članek je bil objavljen v Elektrotehniški reviji številka 2/2019

Načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje polnilnih postaj za električna vozila

Več o načrtovanju, vzdrževanju in preverjanju polnilnih postaj za električna vozila boste našli v strokovnem priročniku, ki si ga lahko zagotovite po znižani ceni. Naročilo tukaj.

Redna cena: 78,00 €
Znižana cena: 28, 00 €

Ne spreglejte pa tudi strokovnih predstavitev:
POLNILNE POSTAJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA – vse od postavitve do preizkušanja varnosti delovanja v 10-ih korakih – Nova zakonodaja in zadnje stanje tehnike na primerih prakse

Nova zakonodaja na področju SAMOOSKRBE, obnovljivih virov & učinkovite rabe energije in električne mobilnosti – Vse na enem mestu

Male VETRNE ELEKTRARNE – načrtovanje, namestitev, ekonomika obratovanja, vzdrževanje in sofinanciranje – v skladu z novo zakonodajo in s standardom SIST EN 61400-2 za poslovne in stanovanjske objekte

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €