Ob sestavljanju 3D-omaric so povezave žic avtomatsko izračunane in ustvarjene, montažne plošče procesira robot, luknje v vrata omarice avtomatsko izvrta robot, za vse to pa so potrebni standardizirani podatki vseh sestavnih delov.

ETI je začel z integracijo sistema v oblaku Eplan ePulse, s čimer bo sledil novemu podatkovnemu standardu kakovostnih podatkov EPLAN (EDS – EPLAN Data Standard).

Podatkovni standard EPLAN opredeljuje vrsto podatkov sestavnih delov, potrebnih za avtomatizacijo in poenostavitev procesov, kot so načrtovanje, inženirstvo, proizvodnja in vzdrževanje.

Podatki EDS so hkrati tudi temelj za digitalni dvojček ETI

Cilj vsakega dobrega tehnika ali inženirja je opraviti svoje dela hitreje, učinkoviteje in natančneje. To je mogoče tudi pri risanju s pomočjo funkcijsko-orientiranih metod s čim večjo avtomatizacijo ponavljajočih se del in uporabo makrojev. Delo z digitalnim dvojčkom prihrani inženirju ogromno časa pri zapolnitvi omarice z izdelki.

Navadno sestavitev celotne omarice zahteva ogromno časa, od naročanja sestavnih delov, določitve lukenj za vrtanje, ugotavljanja ustreznega položaja komponent, rezanja in povezovanja elementov – vse to potrebuje veliko mero natančnosti in obrtništva. Pri vsem je celotni proces mogoče izboljšati s sodobnejšim pristopom in začetkom uporabe digitalnih dvojčkov.

Prvi podatki že na voljo

Več sto posodobljenih izdelkov in sestavnih delov ETI, usmerjenih za vpeljavo v proizvodnjo, je že na voljo. Podatki vključujejo shematski makro, 2D- in 3D-makro, določene priključne točke, lokacijo lukenj za vrtanje in še mnogo več podatkov o izdelkih. Na voljo so tudi prevodi v 11 različnih jezikov.

Nove baze .edz in .xml so že na voljo na spletni strani ETI. Knjižnica je na voljo na naslovu https://www.etigroup.eu/designer-corner/software-designers/eplan-database. Za vse dodatne informacije smo na voljo na e-naslovu support@eti.si.

3D-izris omarice

Izdelava omarice s pomočjo digitalnega dvojčka skrajša časovno potratno fizično delo.

Ali velikost stikal ustreza velikosti prostora v omarici, kjer je bila predvidena njihova postavitev? S pomočjo digitalnega dvojčka lahko že pred naročilom omarice ugotovimo, ali bomo vse naše sestavne dele lahko vstavili v izbrano omarico.

Digitalni dvojček lahko prav tako pošljemo kupcu v odobritev.

Z uporabo primerne programske opreme lahko sistem avtomatsko določi pot vseh žic.

Sprememba lokacije določenega izdelka vpliva hkrati na shematski makro, pri čemer se generira nova vezalna shema.

Luknje za vrtanje se v celoti avtomatsko generirajo.

Sistem lahko nadzoruje CNC-stroj, kot je stroj Rittal Perforex, ali pa močno olajša delo v specializiranih podjetjih, kot je npr. LCA Group.

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 1/2021

Avtor:
Klemen Sitar, ETI Elektroelement d.o.o.

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €