Pregled radijskih tehnologij prihodnosti (45. del)

Tehnologija Wi-Fi, tretjič

Analitični podatki kažejo, da že neko obdobje več kot 80 % vsega brezžičnega podatkovnega prometa poteka prek omrežij Wi-Fi. Priča smo popolni prevladi prenosnih mobilnih naprav, ki za dostop zahtevajo kakovostno brezžično povezavo Wi-Fi. Uporabniki jo uporabljajo doma, pričakujejo in zahtevajo pa jo povsod, tako v lokalih, hotelih, šolah in na delavnem mestu kot na ulicah, trgih in stadionih. Zato sem še tretjič v 20 letih pripravil nekaj prispevkov o tej radijski tehnologiji.

Iz člankov v predhodnih štirih številkah revije so razvidni najpomembnejši mejniki razvoja tehnologije Wi-Fi od leta 1971 do leta 2020 ter nadaljnji razvoj in uporaba tehnologije med pandemijo Covid-19 v samem letu 2020 s poudarkom na razvoju integriranih vezij in ponudbe usmerjevalnikov.

Leta 2002 so omrežja Wi-Fi začela pridobivati pozornost s svojo sposobnostjo ponudbe izboljšane brezžične povezljivosti. Vendar so jo uporabniki in podjetja sprejemali počasi in minimalno, saj so imeli uporabniki redko več kot eno brezžično povezano napravo. Priča smo bili močnemu porastu uporabe povezanih naprav, kot so mobilne računalniške naprave (pametni telefoni, osebni računalniki in tablični računalniki), predstavnostni predvajalniki (pametni sprejemniki in pametni televizorji) in igralne konzole. Upoštevati moramo tudi pametne gospodinjske aparate in novo kategorijo nosljivih naprav (pametne ure, pametni pasovi, uporabni v vseh športih in pri rekreaciji, pametna očala in pametna oblačila). Uporaba teh naprav je seveda zahtevala posodobitev in razširitev omrežij Wi-Fi v domovih, v pisarnah in na javnih mestih.

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 1/2022

Avtor:
Drago Majcen

Ne spreglejte strokovne predstavitve:

Specifikacija zahtev za programsko opremo – od ideje do opisa – Pravi način prenosa ideje o delovanju računalniške aplikacije od naročnika ali analitika k načrtovalcem in razvijalcem programskih rešitev

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €