Ob začetku vsakega novega leta ljubitelji elektronike in brezžičnih tehnologij komaj čakajo, da izvedo, kakšne novosti je prinesel CES – Consumer Electronics Show, ki je letos potekal 5. in 6. januarja v Las Vegasu. Prvič se je ta dogodek predstavil leta 1967 v New Yorku kot Sejem potrošnike elektronike. Danes pa je CES najvplivnejši tehnološki dogodek na svetu in poligon za prebojne tehnologije in globalne inovatorje. Na tokratnem CES je bilo manj napovedi Wi-Fi 7, kot je bilo pričakovano. To lahko pomeni, da je veliko tehnoloških podjetij v času pandemije Covida-19 našla druga sredstva in načine za obveščanje kupcev o svojih dosežkih in proizvodih. Hkrati pa lahko pomeni tudi, da so se vse velike objave o možnostih uporabe tehnologije Wi-Fi 7 že zgodile.

Svetovno prvenstvo v nogometu, Katar 2022

Približno tri milijone navijačev in nogometnih navdušencev se je udeležilo svetovnega prvenstva v Katarju. To pa pomeni več sto tisoč, če ne več milijonov obiskovalcev, povezanih z Wi-Fi na stadionih in okoli njih med igrami. Strokovnjaki za upravljanje storitev iz ANTlabs so zmagali na razpisu in pridobili pogodbo za zagotavljanje tehnologije za podporo gigantskega priliva obiskovalcev, vključno z nekaj najbolj gostih svetovnih prometnih scenarijev Wi-Fi. Uporabljenih je bilo več načinov preverjanja pristnosti, vključno s prvič uporabljeno aplikacijo AppleID. Eden od največjih svetovnih športnih dogodkov je zdaj končan in kot vedno športni navijači hrepenijo po povezljivosti ostati v stiku in deliti izkušnje z daljnimi prijatelji. V ta namen je bila potrebna organizacija ogromna količina povezljivosti Wi-Fi, poleg mobilnih storitev seveda, tudi zato, ker je v državo vstopilo kar dva milijona nogometnih turistov. Po ocenah je med igrami v državo vstopilo od 1,5 do 2 milijona obiskovalcev, za številne pa veljajo mednarodne cene gostovanja za mobilne storitve. To pomeni, da je veliko oboževalcev za zadovoljitev svoje potrebe po povezljivosti izbralo brezplačni Wi-Fi. In seveda je bil sistem Wi-Fi pripravljen, da jim služi – in to je storil uspešno. Osem velikanskih stadionov s štirideset do osemdeset tisoč sedeži je bilo zgrajenih za turnir in na vsakem je bilo vzpostavljeno zmogljivo in sodobno omrežje Wi-Fi.

Stadion Lusail severno od Dohe
Slika 1: Stadion Lusail severno od Dohe lahko sprejme do 80.000 navijačev in je gostil otvoritveno tekmo in finale svetovnega pokala ter tudi druge prvenstvene tekme

Prvič doslej na svetovnem prvenstvu so storitve v omrežju Wi-Fi podpirale preverjanje pristnosti prek poverilnic za Googlov račun, prijavo na Facebook in vključevale celo možnost prijave v omrežje s svojim AppleID. Kot možnost preverjanja pristnosti so vključili tudi enkratno geslo SMS. Vse to je bilo pomembno, da se je čim več navijačev prepričalo, da bodo imeli koristi od brezplačnih storitev omrežja Wi-Fi na stadionu. Kot dodatno udobje je bilo vzpostavljeno Wi-Fi-gostovanje na vseh osmih stadionih. To pomeni, da ko enkrat potrdite pristnost naprave, se samodejno povežete z Wi-Fi tudi, ko na primer gledate tekmo na drugem stadionu.

Zahteve in omejitve zmogljivosti so pripeljale do tega, da so za prijavo na portal in gostovanje na osrednjem mestu uporabili platformo ASP Wi-Fi Service Management Platform. Za nižje skupne stroške lastništva je bil organizatorjem ponujen centralni model licenciranja, kjer si vsi stadioni delijo licence za upravljanje storitev Wi-Fi iz istega bazena, namesto da bi zgradili več samostojnih rešitev, kar bi bilo precej drago. Svetovno prvenstvo 2022 se je v nedeljo, 18. decembra 2022 zaključilo z zmago Argentine nad Francijo. Tako je argentinska reprezentanca po 23 letih ponovno osvojila tako cenjeno lovoriko v nogometu.

Napovedi za leto 2023

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 1/2023

Avtor:
Drago Majcen

Ne spreglejte strokovne predstavitve:

Specifikacija zahtev za programsko opremo – od ideje do opisa – Pravi način prenosa ideje o delovanju računalniške aplikacije od naročnika ali analitika k načrtovalcem in razvijalcem programskih rešitev

Uspešno načrtovanje, organiziranje in vodenje IT projektov – Novi pristopi za uspešno dokončanje projektov!

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €