Pregled radijskih tehnologij prihodnosti (50. del)

Ob jubilejnem 50. prispevku o radijskih tehnologijah prihodnosti bom predstavil nekaj tehnologij, ki so bile razvite v zadnjih letih in se vse bolj uveljavljajo. Hiter razvoj koncepta interneta stvari (IoT), ki omogoča povezovanje fizičnih naprav in objektov v svetu prek interneta, ter računalništva v oblaku je zahteval tudi ustrezno komunikacijsko podporo. Podatki, ki jih zbirajo naprave IoT, so pogosto posredovani v oblak (cloud), kjer se obdelujejo, shranjujejo in analizirajo. To omogoča centralizirano upravljanje in dostop do podatkov. V današnjem prispevku bom predstavil tehnologijo Wi-Fi HaLow. Naslednji članek bo namenjen tehnologijama LoRa in LoRaWan. V prihodnjih prispevkih pa bom predstavil še tehnologije Narrowband IoT, Sigfox, Zigbee, BLE 5, LPWAN in razlike med njimi ter njihovo uporabnost.

Tehnologija Wi-Fi HaLow

Tehnologija Wi-Fi postaja nedvomno ena od največjih industrij na področju povezljivosti. S predvideno tržno napovedjo v višini 38,2 milijarde dolarjev do leta 2026 bo pomembnost Wi-Fi samo še naraščala in zagotavljala večji obseg kakovostnejših storitev. Potrjen pa je tudi že časovni okvir za pripravo standarda za tehnologijo Wi-Fi 8!

Z vsako ponovitvijo tradicionalne generacije Wi-Fi, na primer Wi-Fi 4, 5 in 6, smo bili priča pomembnemu napredku v hitrosti prenosa podatkov. In s tem razvojem prihajajo večja produktivnost, izboljšana varnost, večja komunikacija in sodelovanje ter še več.

Kljub nenehnemu razvoju Wi-Fi pa obstaja praznina pri obravnavanju edinstvenih zahtev sodobnega sveta, to je zahtev za širjenje, doseg in povezljivost interneta stvari (IoT).

Število naprav IoT naj bi do leta 2030 doseglo 29 milijard, s to rastjo pa prihaja pomemben izziv povezljivosti za tradicionalni Wi-Fi. Navsezadnje velika večina naprav IoT, kot so pametni senzorji, merilniki, sledilniki in podobne naprave, ne potrebujejo prepustnosti podatkov, ki jo ponuja tradicionalni Wi-Fi. Po drugi strani pa obstaja potreba po povezljivostnih rešitvah velikega dosega, ki so robustne, nudijo dolg doseg, majhno porabo energije in varnost s pretočnostjo.

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 3/2023

Avtor:
Drago Majcen

Ne spreglejte strokovne predstavitve:

Specifikacija zahtev za programsko opremo – od ideje do opisa – Pravi način prenosa ideje o delovanju računalniške aplikacije od naročnika ali analitika k načrtovalcem in razvijalcem programskih rešitev

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €