Primer zasnove prenapetostne zaščite

Zmogljive električne in elektronske naprave, aparati in sistemi so sestavni del komunikacijskih in informacijskih sistemov v današnji sodobni digitalni družbi. Motna ali izpad takšnega sistema ima lahko zelo razsežne posledice. Eden od vzrokov, ki pogostokrat pripeljejo do izpadov električnih in elektronskih naprav, sklopov in sistemov, so prenapetosti v porabniških omrežjih, ki so nastale kot posledica neposrednih udarov strele, oddaljenih udarov strele ali stikalnih manipulacij v distribucijskem omrežju ali porabniški napravi. Več …

Zaščita objektov pred prenapetostmi zaradi elektromagnetnega impulza strele (LEMP) temelji na principu zaščitnih con za zaščito pred delovanjem strele.

Upoštevajoč ta princip razdelimo ščiteni objekt na interne zaščitne cone (ki so definirane kot cone z različno intenzivnostjo LEMP). Za vsako posamezno cono je značilna bistvena sprememba elektromagnetnih pogojev na njenih mejah.

Splošno pravilo: Višja je številka posamezne cone, nižji so elektromagnetni parametri v njej.

Na meji vsake posamezne cone mora biti izvedena povezava vseh kovinskih “prodorov” na zbiralko za izenačitev potencialov, lahko pa vgradimo tudi elektromagnetni ščit.

Avtor:
Aleš Napast

Ne spreglejte pa tudi strokovne predstavitve:
Zaščita pred delovanjem strele in prenapetostna zaščita – Zadnje stanje tehnike

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €