EPLAN Fluid

Podjetje EPLAN Software & Service ponuja programsko opremo in storitve na področju elektrotehnike, avtomatizacije in mehatronike. Programska oprema EPLAN poenostavlja zahtevne inženirske procese, poleg tega pa ponuja standardizirane in prilagojene vmesnike ERP in PLM/PDM, ki zagotavljajo doslednost podatkov za celotno verigo vrednosti.

Delo s programsko opremo EPLAN omogoča komunikacijo med vsemi inženirskimi disciplinami. Njeni uporabniki lahko svoje znanje uporabljajo učinkoviteje ne glede na velikost in panogo podjetja, v katerem delajo. EPLAN želi še naprej rasti skupaj s svojimi strankami in partnerji ter spodbujati integracijo in avtomatizacijo v inženirstvu pod geslom »učinkovit inženiring«.

Podjetje EPLAN je bilo ustanovljeno leta 1984 in je član skupine Friedhelm Loh. Družinsko podjetje ima 18 proizvodnih obratov in 80 mednarodnih podružnic po vsem svetu.

EPLAN Rešitve

Sodobni digitalni podatki postavljajo nove temelje za učinkovito inženirstvo. Platforma EPLAN povezuje vse programske rešitve EPLAN med seboj in predstavlja osnovno orodje za ustvarjanje projektov. Omogoča interdisciplinarno delo pri inženirskih projektih in nudi optimalno rešitev za vse vrste aplikacij. Rešitve EPLAN nudijo tudi celovito metodološko podporo vse do samodejnega ustvarjanja shem. Povezava z oblakom omogoča varen dostop do projektov EPLAN in podatkov proizvajalca, kjerkoli in kadarkoli.

EPLAN Rešitve

 

 

 

Slika 1: EPLAN Rešitve

Poleg povezave posameznih rešitev EPLAN ponuja tudi integriran okvir za vsakodnevno delo, medtem ko vmesniki omogočajo dvosmerno izmenjavo podatkov s sistemi ERP in PDM. S povezovanjem z mehanskimi procesi se razširijo možnosti za mehatronske inženirske rešitve. Projektni podatki se lahko prenesejo tudi v druga programska okolja, kjer se delo brezhibno nadaljuje.

EPLAN Cogineer

EPLAN Cogineer poveča kakovost vaše elektrodokumentacije in dokumentacije za fluidne (pnevmatske, hidravlične) sisteme. Uporabimo obstoječe projekte EPLAN za izdelavo knjižnice makrov, EPLAN Cogineer pa nato na podlagi določenih pravil in parametrov le z enim klikom miške samodejno ustvari sheme. Vse industrije in podjetja imajo korist od teh inovativnih metod z dodano vrednostjo v inženiringu brez dolge dobe implementacije. Brezplačna različica EPLAN Cogineer je na voljo v oblaku EPLAN ePulse in se lahko uporablja za ustvarjanje shem na podlagi predlog EPLAN.

EPLAN Electric P8

EPLAN Electric P8 podpira elektronačrtovanje za stroje in obrate v doslednem, integriranem in hitrem inženirskem sistemu. Programska oprema podpira različne inženirske metode, od ročnega ustvarjanja shem do standardiziranega dela na podlagi predlog. Ker so podatki o projektu in komponentah zajeti v sheme, tako predstavljajo temelj za avtomatizirano pripravo dokumentacije.

EPLAN Electric P8

Slika 2: EPLAN Electric P8

EPLAN Electric P8 samodejno ustvari podrobna poročila kot sestavni del projektne dokumentacije – individualno na zahtevo ali kumulativno po zaključku projekta. Tako so zagotovljene vse potrebne tehnične informacije nadaljnjim procesom, od integriranega načrtovanja do izdelave, zagona, vzdrževanja in servisiranja.

EPLAN Pro Panel

EPLAN Pro Panel omogoča načrtovanje in izdelavo krmilnih omar, stikalnih sistemov in sistemov za distribucijo električne energije v 3D-prostoru. S tem je omogočeno izvajanje številnih inženirskih nalog v enem samem programu, od ustvarjanja elektro shem, 3D-postavitve elementov do virtualnega ožičenja. Poleg tega EPLAN Pro Panel nudi optimizacijo proizvodnih procesov za izdelavo električnih omar in stikalnih naprav; na voljo je širok spekter podatkov in informacij za nadaljnjo obdelavo, od oznak komponent do podpore pri ročnem povezovanju naprav. Na kratko: EPLAN Pro Panel ustvarja temelje za avtomatizacijo postopka izdelave stikalnih omar.

EPLAN Smart Wiring

EPLAN Smart Wiring je virtualni pomočnik za ročno ožičenje pri povezovanju stikalnih omar. Od priključka do grafično prikazane poti povezave programska oprema zagotovi inženirju vse potrebne informacije v digitalni obliki, po potrebi tudi v 3D. Določite lahko, ali bodo povezave prikazane posamezno ali v določenem zaporedju. Na voljo je tudi prikaz električne sheme za preverjanje povezave. Morebitne nepravilnosti lahko preko aplikacije Smart Wiring posredujete neposredno oddelku za načrtovanje.

EPLAN Smart Wiring

Slika 3: EPLAN Smart Wiring

Centralizacija projektnih podatkov na osrednjem strežniku omogoča vzporedno izdelavo številnih stikalnih omar ali sodelovanje več elektromonterjev na eni sami stikalni omari.

EPLAN Fluid

EPLAN Fluid je inženirsko orodje za načrtovanje in samodejno dokumentiranje hidravličnih in pnevmatskih shem ter sistemov za hlajenje, gretje in klimatizacijo. Neposredna povezava s platformo EPLAN omogoča tudi sočasno načrtovanje v drugih inženirskih disciplinah. Tako lahko fluidni inženir in elektroinženir hkrati načrtujeta enoten in celovit projekt. Dokumentacija o električnih, mehatronskih in mehanskih komponentah je tako dostopna na enem samem viru.

EPLAN Fluid

Slika 4: EPLAN Fluid

EPLAN Preplanning

EPLAN Preplanning je orodje, ki zajema procesne podatke od samega začetka faze prednačrtovanja. To na primer vključuje informacije o komponentah posameznega procesa, kot so pogoni, senzorji, aktuatorji, prav tako pa so tu informacije o času, potrebnem za projektiranje, izdelavo, zagon in pozneje vzdrževanje nekega stroja ali obrata. Podatke je mogoče uvoziti tudi iz zunanjih virov, prav tako se lahko ustvarijo grafični pregledi obratov ali strojev ter načrtujejo diagrami P&ID.

To omogoča hitro pripravo začetne dokumentacije ali specifikacij za nabavo materialov. Do vseh podatkov, zajetih z orodjem EPLAN Preplanning, se lahko dostopa v vseh poznejših fazah načrtovanja.

EPLAN Harness proD

EPLAN Harness proD omogoča učinkovito načrtovanje in dokumentiranje kablov in kabelskih snopov v 3D in 2D okolju. Programska oprema omogoča avtomatizacijo načrtovanja žičnih in kabelskih snopov, od začetnega prenosa informacij o povezavah in žicah iz električnih shem pa do zaključne izdelave proizvodne dokumentacije.

EPLAN Harness proD

Slika 5: EPLAN Harness proD

Programska oprema je odprta za sisteme MCAD, iz katerih je mogoče vključevati podatke v obstoječ sistem. Načrtovanje postavitve žic in kabelskih snopov ni odvisno od razpoložljivosti mehaničnega prototipa. Med postopkom inženiringa so lahko digitalnemu dvojčku dodani tudi ustrezni podatki o električnih komponentah, kot so vezja, sponke ali konektorji.

EPLAN Data Portal

EPLAN Data Portal nudi neposreden spletni dostop do katalogov z visokokakovostnimi podatki o komponentah različnih proizvajalcev. Vsa orodja na platformi EPLAN lahko dostopajo do te spletne storitve. Prenos podatkov o komponentah je hiter in enostaven.

EPLAN Data Portal prihrani čas pri celotnem procesu, od načrtovanja do vzdrževanja; predstavitev naprave v različnih delih načrta vedno temelji na enem samem viru, kar pomeni, da je sheme mogoče prebrati in interpretirati hitreje.

EPLAN Data Portal

Slika 6: EPLAN Data Portal

EPLAN ePULSE

Odprti inženirski sistem v oblaku združuje podatke, projekte, stroke in inženirje z vsega sveta. EPLAN ePULSE razširja platformo EPLAN s prilagojenimi rešitvami in aplikacijami v oblaku. S takšno tehnologijo EPLAN zagotavlja, da vaše podjetje med digitalno preobrazbo ostane konkurenčno in dobro pripravljeno za prihodnost. Portfelj EPLAN ePULSE se nenehno razvija in širi ter bo v prihodnosti predstavljal platformo, preko katere bodo vse funkcionalnosti in storitve uporabniku na voljo kjerkoli in kadarkoli.

EPLAN eVIEW

Z EPLAN eVIEW se projekti EPLAN prenesejo v oblak. To pomeni, da so podatki, ustvarjeni v platformi EPLAN, transparentni in hkrati na voljo vsem deležnikom v celotni vrednostni verigi – od inženiringa do proizvodnje in od montaže do servisa in vzdrževanja. EPLAN eVIEW omogoča ogled in komentiranje sprememb v dokumentaciji z uporabo spletnega brskalnika s katerekoli lokacije. To olajša komunikacijo in sodelovanje med inženirji, strokami in podjetji. Omogoča tudi varno in pregledno komunikacijo z različnimi oddelki, dobavitelji in ponudniki storitev. In vse je brez papirja, saj so podatki shranjeni v oblaku.

EPLAN ERP/PDM Integration Suite

Stalen pretok podatkov zagotavlja preglednost v procesu razvoja izdelka. EPLAN Integration Suite ponuja integracije v obstoječe sisteme ERP, PDM in PLM, kar omogoča optimizacijo delovnih procesov od samih shem in načrtov do sistemskih podatkov.

Hitra in prilagojena izmenjava podatkov poteka dvosmerno med zunanjimi sistemi in sistemi znotraj platforme EPLAN, ne da bi uporabnik pri tem moral zapustiti svoje delovno mesto.

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 1/2021

Avtor:
Gašper Ambrož, EXOR ETI d.o.o.
Zastopnik za programsko opremo EPLAN v Sloveniji je podjetje EXOR ETI d.o.o. Za več informacij pišite na e-naslov: eplan@exor-eti.si.

Exor Eti d.o.o.

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €