Zasedanja delovnih skupin IEC

Mednarodna elektrotehniška komisija (International Electrotechnical Commission, IEC) pripravlja standarde v tehničnih odborih (TC) in pododborih (SC), znotraj njih pa so ustanovljene številne delovne skupine (WG). V okviru pododbora IEC/SC 23E tako delujeta dve delovni skupini, v katerih smo dejavni tudi slovenski strokovnjaki. Prva se imenuje WG 1  Inštalacijski odklopniki za hišne inštalacije in podobno uporabo, druga pa je WG 2 Zaščita pred električnim udarom.

Zasedanja teh dveh delovnih skupin že dolga leta potekajo skupaj, najprej zaseda delovna skupina WG 2 in nato še WG 1, skupaj štiri dni. Zadnje zasedanje delovnih skupin je bilo na Bledu od 26. do 29. aprila 2022. Zbralo se je 18 članov obeh delovnih skupin iz Nemčije, Italije, Francije, Avstrije, Španije, Južne Koreje in Slovenije. Prisotni so bili še trije gostje (Slovenski inštitut za standardizacijo – SIST in ICEM Maribor).

V času koronakrize je bilo nekaj sestankov odpovedanih, precej pa je bilo virtualnih sestankov. Slednji sicer prinašajo nekatere poenostavitve in manjše stroške, a bolj zapletena strokovna vprašanja je veliko lažje reševati v neposredni komunikaciji. Delovni skupini WG 1 in WG 2 se tako nista v živo srečali od oktobra 2019 in ponovno srečanje je bilo zares že močno zaželeno. To je bilo tretje srečanje teh dveh delovnih skupin v Sloveniji. Firma ETI je bila vedno glavni pokrovitelj. Trajanje zasedanj obeh delovnih skupin ni enako; ker se veliko več stvari dogaja na področju zaščitnih stikal na diferenčni tok, je tokrat delovna skupina WG 2 zasedala prve tri dni, WG 1 nato samo četrti dan.

Kateri standardi se spreminjajo ali bodo v kratkem uradno izdani

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 3/2022

Avtor:
Matija Strehar

Ne spreglejte pa tudi strokovnih predstavitev:

NOVA PRAVILNIKA in TEHNIČNI SMERNICI za nizkonapetostne inštalacije in zaščito pred delovanjem strele – Vse na enem mestu

Zaščita pred delovanjem strele in prenapetostna zaščita – Novi Pravilnik in Tehnična smernica

Obratovanje in vzdrževanje električnih inštalacij in postrojev – v skladu s predpisi in slovenskim standardom SIST EN-50110 – Obveznosti delodajalca in delojemalca za varno delo na električnih inštalacijah in postrojih ter obvezni INTERNI PRAVILNIKI

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €