Vsak inženir si želi vedeti mnogo o svoji panogi in vsak si želi imeti orodja, ki mu prihranijo čas in dvignejo kakovost izvajanja inženirskih storitev. V svetu elektroprojektiranja je na evropski ravni že vrsto let zelo znano programsko orodje WSCAD, s katerim projektanti zagotavljajo hitrost, kakovost in enostavnost uporabe po konkurenčni ceni.

Ekipa WSCAD s podporo ima več kot 700 zaposlenih. Programsko orodje temelji na več kot tridesetletnem razvoju električnih rešitev CAD.

Kdo uporablja WSCAD?

To so srednje velika podjetja in ponudniki inženirskih storitev. Več kot 35.000 uporabnikov WSCAD-a se pri projektiranju zanaša na WSCAD Suite. Ta programska oprema temelji na osrednji platformi, ki zajema šest inženirskih disciplin: elektrotehniko, konstruiranje električnih omaric, cevovode (strojne inštalacije) in instrumentacijo, inženiring tekočin, avtomatizacijo stavb in električne inštalacije.

Vse stopnje so povezane med seboj. Tako se vsaka sprememba komponente v eni disciplini takoj odrazi v vseh drugih disciplinah, kar prihrani čas, poenoti projekt in s tem dviguje kakovost projekta. Metodologije WSCAD za avtomatizacijo znatno skrajšajo čas inženiringa od več tednov do le nekaj ur ali celo minut, prakse pa zagotavljajo tudi veliko večjo kakovost dela.

WSCAD je izdelal tudi aplikacije za mobilne naprave. Primerne so za vzdrževalce in servisno osebje. Tako lahko zdaj uporabniki skenirajo komponente znotraj krmilne omare z uporabo orodja WSCAD Cabinet AR, s čimer dobijo takojšen dostop do shem, oznak naprav, podatkov o delu, 3D-pogledov in celo pogled do izvirnih podatkovnih listov proizvajalcev. Gradbeni inženirji lahko uporabljajo aplikacijo Building AR na mestu za skeniranje prostorov in nato urejanje skeniranih tlorisov v WSCAD Suite za električno in strojno namestitev.

Slika 2: Kakovostni izdelani 3D-modeli s povezavami za DIN-letev

WSCAD ima edinstveno veliko knjižnico produktov, ki jih projektanti lahko uporabijo v svojih načrtih, dosegljivo v njihovem oblaku WSCADUNIVERSE.

ETI Elektroelement je izdelal odlične komponente – parte za WSCAD: od miniaturnih zaščitnih odklopnikov, FID-ov, kombiniranih zaščitnih stikal do taljivih varovalk, motorskih zaščit, relejev, kontaktorjev. Na portalu so dosegljivi v obliki za WSCAD, v obliki za EPLAN ter kot 3D-step modeli.

Komponente ETI so izdelane tako, da nudijo uporabniku kar največji izkoristek programskega orodja. Vsi parti so izdelani s simboli, vsebujejo 2D-poglede s pin povezavami ter posebej za WSCAD prirejene 3D-modele. Parti vsebujejo vse zahtevane podatke in izdelani so v desetih različnih jezikih.

Za tako kakovostne izdelane parte je ETI prejel nagrado PREMIUM WSCAD proizvajalec in je trenutno prvi na svetu z največjim številom tako pripravljenih partov.

Slika 3: Avtomatske povezave pin-ov, glede na vezavo v električni shemi – kabliranje omare (kabel lista z dolžinami)

Slika 3: Avtomatske povezave pin-ov, glede na vezavo v električni shemi – kabliranje omare (kabel lista z dolžinami)

Parti Premium WSCAD so skladni z novim podatkovnim WSCAD standardom. Tudi ETI je s svojimi predlogi in rešitvami ter komunikacijo veliko vplival na ta standard. Tako uporabnikom ni treba iskati informacij o produktih in jih naknadno ročno dodajati v projekte. Vse potrebne informacije so že vključene v teh premium produktih. Vsi parti ETI vsebujejo tudi povezave do produktne spletne strani ETI, kjer so dostopni podatkovni listi produktov, certifikati in katalogi.

ETI je tudi pripravil za uporabnike WSCAD-a, na spletni strani produkta ETI funkcijo izvoza partov WSCAD. Uporabnik bo lahko izdelal seznam željenih produktov ETI. Z izborom na gumb »Export to wscaduniverse.com« se bo seznam prenesel na server WSCADUNIVERSE in pripravljeni bodo parti za shranjevanje na računalnik.

–>

Slika 4: Priprava produktov na spletni strani ETI in prenos partov, pripravljenih za shranjevanje v WSCAD

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 2/2024

Avtor:
Janez Cirar

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €