V današnjem tehnološko naprednem svetu pametne inštalacije prinašajo revolucijo v stanovanjski sektor. Te inovacije ponujajo izjemno udobje, varnost in predvsem znatne energetske prihranke. Energetska učinkovitost postaja vse pomembnejša za potrošnike, zato pametne domače tehnologije predstavljajo učinkovito rešitev za zmanjšanje porabe energije, nižje račune za elektriko in prispevek k bolj trajnostnemu okolju.

Razumevanje pametnih inštalacij

Pametne inštalacije vključujejo povezane naprave, ki jih lahko na daljavo upravljamo in avtomatiziramo za optimizacijo delovanja gospodinjstva. Odlična rešitev za novogradnje, za prenove in nadgradnje. Sistem »with NETATMO« ne zahteva posebne inštalacije, samo nevtralni vodnik v vsaki dozi s pametnim stikalom. Obvladuje svetila, senčila, električne porabnike, ogrevanje in hlajenje ter merjenje in nadzor porabe električne energije. Poleg klasičnega upravljanja s stikali omogoča tudi upravljanje s scenariji, in kar bo zelo dobrodošlo ob prihajajočem novem obračunavanju elektrike, omogoča samodejno vklapljanje in izklapljanje bremen po urniku. Upravlja se lahko glasovno in na daljavo z uporabo mobilne aplikacije.

Pametna inštalacija je lahko tudi enostavna

Če je v osnovni napeljavi zagotovljen nevtralni vodnik v dozi, kjer je planirano pametno stikalo/vtičnica, imate vse predispozicije za nadgradnjo obstoječe klasične inštalacije v pametno. To lahko storite v naslednjih korakih:

 1. Namestite vmesnik z dostopno točko v razdelilno omarico ali pa ga podometno vgradite na želeno mesto.

Slika 1: Večdelna vgradnja (Ø 60 mm)                           Modularna vgradnja

Podometni vmesnik z dostopno točko (Gateway). Zagotovite ustrezen signal Wi-Fi.

 1. Zamenjajte klasične proizvode s povezanimi za vaš tip inštalacije.

Namesto klasičnega stikala namestite ustrezno povezano stikalo za upravljanje luči, senčil in vtičnic: eno za vsako krmiljeno linijo

Primer ožičenja povezanega stikala/zatemnilnika

 1. Dodajte merilni modul električne energije.

 1. Naprave je mogoče preprosto povezati med seboj s pritiskom na tipko.

 1. Prenesite aplikacijo in sledite vodenemu postopku za definiranje bremen za upravljanje.

Celoviti sistemi za upravljanje energije

Ob posameznih napravah celoviti sistemi za upravljanje električne energije ponujajo celosten pristop k optimizaciji porabe v domu. Ti sistemi spremljajo in upravljajo povezane naprave ter zagotavljajo podatke in vpoglede v realnem času o vzorcih porabe energije. Ti sistemi spremljajo in upravljajo povezane naprave ter zagotavljajo podatke in vpoglede v realnem času o vzorcih porabe energije.

S prepoznavanjem naprav z visoko porabo energije lastniki svojih domov lahko sprejemajo informirane odločitve o porabi. Lahko na primer programirajo uporabo naprav izven konic, da izkoristijo nižje cene. To ne le znižuje stroške, ampak tudi zmanjšuje obremenitev omrežja v času največje porabe.

Kaj omogoča celovita pametna inštalacija Legrand?

 • Generalno upravljanje

Aktivacija in prilagoditev osmih scenarijev (štirje vnaprej konfigurirani scenariji (prihod, odhod, dan, noč) in štirje dodatni scenariji, ki jih lahko prilagodi uporabnik po svojih željah in potrebah).

 • Glasovni ukazi

Pametni električni sistem je bil razvit tako, da deluje z najbolj razširjenimi glasovnimi asistenti na trgu: Siri, Alexa, Google.

 • Nadzor porabe energije

Pametni električni sistem obvešča stanovalce tudi o porabi električne energije. Omogoča namreč pogled porabe posameznih naprav in celotne hiše, informacije pa so na voljo na pregleden in intuitiven način v aplikaciji Home + Control.

 • Samodejno delovanje po urnikih

Vnaprej določeni dogodki omogočajo samodejno aktivacijo posameznih bremen ali bremen, povezanih v skupine. Za delovanje po urniku se določita del dneva in ura (vklop/izklop luči, odpiranje/zapiranje senčil itd.). S to funkcijo je mogoča tudi simulacija prisotnosti.

 • Brezžična stikala

Možnost dodatnega upravljanja bremen preko brezžičnih stikal. Za upravljanje bremen je mogoče dodatno namestiti brezžična stikala na drugi lokaciji, ki so brezžično povezana z glavnimi stikali.

 • Upravljanje s pametnim telefonom

Vse povezane naprave je mogoče nadzorovati prek pametnega telefona z aplikacijo Home + Control. Aplikacija je na voljo za naprave IOS in Android.

Spremljanje in spreminjanje svojih navad

V inštalaciji z vrsto povezanih stikal in vtičnic »with Netatmo« lahko z aplikacijo Home + Control spremljate porabo posamične električne naprave ali skupno porabo. Enako lahko storite z namestitvijo pametne enote za merjenje porabe energije, ki je nameščena v električni plošči. Ta tedensko in mesečno spremlja skupno porabo. V realnem času meri tudi skupno moč (kW) tokokroga in pošlje opozorilo, če je nastavljena meja (v kW) presežena. Deluje izključno prek aplikacije Home + Control.

Številne elektronske naprave še naprej porabljajo energijo, tudi ko so izklopljene, kar je znano kot poraba energije v stanju pripravljenosti ali »fantomska obremenitev«. Pametni razdelilniki rešujejo to težavo z avtomatskim izklopom napajanja naprav, ki niso v uporabi. Z odpravo fantomskih porabnikov lahko pametni razdelilniki zmanjšajo porabo energije do 10 %.

Te razdelilnike je mogoče programirati tako, da izklopijo napajanje perifernih naprav, ko je glavna naprava izklopljena. Na primer, ko je računalnik izklopljen, lahko pametni razdelilnik izklopi napajanje monitorja, tiskalnika in zvočnikov, kar preprečuje nepotrebno porabo energije.

Prihranki energije, doseženi s pametnimi inštalacijami, se neposredno prevedejo v finančne koristi za lastnike domov. Nižja poraba energije pomeni nižje račune za komunalne storitve, kar prinaša donosnost naložbe v pametne naprave. Vpeljava pametnih inštalacij ni le pametna finančna odločitev, ampak tudi ključni korak k bolj trajnostni prihodnosti. Ko tehnologija napreduje in postaja dostopnejša, se bo potencial za energetske prihranke in okoljske koristi še naprej širil, s čimer bodo pametni domovi postali nepogrešljiv del sodobnega bivanja.

→ Celoten članek je objavljen v Elektrotehniški reviji številka 2/2024

Avtorica:
Laura Borota Tolić

Ne spreglejte strokovnih predstavitev:

PRAVILNIKI, STANDARDI in TEHNIČNE SMERNICE za nizkonapetostne inštalacije in zaščito pred delovanjem strele | Vse na enem mestu

Novi ENERGETSKI ZAKON (EZ-2) | Pojasnila za odjemalce in proizvajalce električne energije | Finančne spodbude

OMREŽNINA – nova metodologija obračunavanja | Učinkoviti ukrepi za optimizacijo stroškov električne energije | Nov tarifni sistem s 1. oktobrom 2024

HRANILNIKI ELEKTRIČNE ENERGIJE – neodvisna in zanesljiva (samo)oskrba z električno energijo | Nova zakonodaja in tehnologije, Tehnične smernice, zadnje stanje tehnike in subvencije

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €