Miran Rauter, Hermi d.o.o.

Predstavljamo Mirana Rauterja, direktorja in lastnika podjetja Hermi d. o. o. V letošnjem aprilu mu je Mestna občina Celje podelila priznanje »bronasti celjski grb« za uspešno poslovno kariero, odgovoren odnos do zaposlenih, okolja, poslovnih partnerjev in strank ter vodenje podjetja po najvišjih etičnih standardih. Podjetje Hermi proizvaja komponente za strelovodno in prenapetostno zaščito, kabelske police in lestve ter konstrukcijske sisteme za sončne elektrarne. Podjetje ima sedež in najsodobnejše proizvodno-poslovne prostore v Celju.

V mlajših letih je bil Miran Rauter alpski smučar, ki je na olimpijskih igrah leta 1994 v norveškem Lillehamerju nastopil v smuku. Ko ga vprašamo, katero znanje, lekcije in vrednote, ki si jih je pridobil kot profesionalni športnik, so tiste, ki so mu najbolj ostale in so pomembne v podjetju še danes, je odgovor preprost.

Kako ste izkušnje iz športa prenesli v poslovni svet, kaj vam je dal šport?

Šport me je naučil vztrajnosti in discipline. Predvsem sem se naučil – da, nemalokrat tudi na trd način – da nas padci delajo močnejše. Kako se potem pobereš in kaj odneseš od padca, je zelo pomembno pri nadaljevanju življenja. Morda sem se naučil, da se treba z izzivi in preprekami soočiti. Športnik ima na tekmi samo eno priložnost, dostikrat je tako tudi v življenju. Potreben je pogum. Tako kot smučanje po najzahtevnejši smukaški progi na svetu – na progi Streif v Kitzbühlu.

S članki in oglasi redno sodelujete z Elektrotehniško revijo.

Res je. Redno oglašujemo v Elektrotehniški reviji, moji sodelavci objavljajo različne strokovne članke. Sodelavci s članki prispevajo k razvoju stroke, razumevanju in reševanju različnih strokovnih in tehničnih izzivov, ponujajo strokovne razlage, ki so lahko tudi malo bolj poljudne, da jih razumejo tudi laiki … Podjetje Hermi s svojimi strokovnjaki, razvojno ekipo ter z večletnimi proizvodnimi in storitvenimi izkušnjami ter znanjem kot kompetenten partner sodeluje pri kreiranju vsebin vaše revije.

Opišite svoje začetke v podjetju Hermi.

Podjetje Hermi je leta 1985 ustanovil moj oče Herman Rauter. Kot vsak oče si je tudi on želel bratu in meni omogočiti lepšo prihodnost, ustrezno finančno podporo in potrebno izobrazbo. Oba sva v času odraščanja pomagala očetu pri elektromeritvah ter pri izdelavi in montaži strelovodne opreme. Ko je bilo konec smučarske sezone, sem očetu pomagal z montiranjem strelovodov ter s tem pridobival praktične izkušnje. Odkrito moram povedati, da so me kot vsakega najstnika zanimale druge stvari in me v tistem času montaže niso posebej privlačile. A učil sem se obrti, spoznaval delovna mesta in proizvodni proces, vadil vztrajnost in razvijal kreativne pristope, kako poenostaviti delo. To so bili začetki. Oba z bratom sva končala študij, ki ni bil usmerjen v izdelavo strelovodne opreme, vendar to očeta ni motilo. Bil je prepričan, da se bova prilagodila in usmerila v strelovodno opremo. Po zaključku študija in končanju športne kariere sem se aktivno podal v podjetniške vode. Oče me je učil odgovornosti do dela in ljudi ter mi svetoval in usmerjal pri odločitvah. Posle mi je predal leta 2002. Danes je na podjetju zaposlenih okoli 150 ljudi, hčerinska podjetja imamo v Avstriji, v Srbiji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Z vašim očetom sem se prvič srečal na Uradu za standardizacijo in meroslovje, današnjem Slovenskem inštitutu za standardizacijo. Želel je pridobiti potrdilo o ustreznosti strelovodnih komponent.

Tako je. Oče si je vedno želel, da bi njegove proizvode nekdo preskusil oziroma potrdil, da ustrezajo ali predpisom ali standardom. Strelovodne izdelke je tudi na vaš predlog dal uradno testirati na Elektroinštitut Milana Vidmarja. Pripravili so poročilo v angleškem jeziku in zapisali, da strelovodna sponka ustreza slovenskemu standardu, ki je v tistem času že bil privzet evropski oziroma mednarodni standard. Svetovali so mu, naj s tem poročilom na Hrvaškem zahteva tudi poročilo po hrvaškem standardu, ki je bil že takrat enak slovenskemu standardu. In tako se je začelo in nadaljevalo v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter drugod. Danes izdelke redno ustrezno testiramo in certificiramo.

Kakšno je vaše videnje športa danes? Ali je šport pomemben tudi za podjetje?

Danes je šport drugačen, kot je bil v moji mladosti. Vse se izvaja profesionalno, od treningov do tekmovanj. Seveda je posledično veliko povezano tudi z denarjem in stroški. Vidim pomanjkljivost pri športnikih začetnikih, ki šele stopajo na športno pot, se razvijajo in poleg tega hodijo v šolo. Starši svojim otrokom nemalokrat težko omogočijo ustrezno finančno podporo za treninge in druge povezane aktivnosti. Podjetje Hermi že tretje leto zapored podeljuje štipendije mladim perspektivnim športnikom. V letošnjem šolskem letu štipendijo prejema sedem športnikov in športnic. Za prejem štipendije niso pomembni samo športni rezultati, ampak spremljamo tudi njihov uspeh v šoli.

Že več let opažam, da podjetje Hermi in šole hodijo z roko v roki, kajne?

Nemalokrat smo povezovalni člen med šolami in industrijo. Zaradi naših potreb po deficitarnih poklicih in posledično težav pri pridobivanju ustreznih kadrov podeljujemo tudi kadrovske štipendije. V šolskem letu 2023–2024 štipendijo prejema skupaj trideset dijakov in študentov. Ne samo v Sloveniji, tudi v ostalih državah, kjer imamo hčerinska podjetja. Štipendisti pri nas skladno s šolskim programom opravljajo obvezno usposabljanje z delom, počitniško delo, nudimo tudi vajeništvo.

Z izobraževalnimi institucijami redno sodelujemo tudi z raziskovalnimi in drugimi projekti. Pred leti se je na povabilo k sodelovanju odzval tudi FERI iz Maribora. Takratni študent, danes pa vodja naše projektive Janez Podlipnik, je v diplomski nalogi pripravil računalniški program za zaščito pred strelo Shield. Ta program je odlično orodje za načrtovanje, s katerim se izračuna potrebna strelovodna zaščita ali optimizira material. To je bil začetek, poleg izpisa strelovodnih komponent danes dopolnitve programa omogočajo tudi izpis elementov prenapetostne zaščite ter celotno kosovnico za posamezni projekt.

V Sloveniji poleg proizvodnje izdelkov nudite tudi montažo strelovodne zaščite. Kateri so vaši proizvodni programi?

Tako je. V Sloveniji poleg proizvodnje izdelkov nudimo tudi storitve montaž. Naš proizvodni program je sestavljen iz štirih področij:

  • Oprema za zaščito pred strelo obsega množico različnih izdelkov, ki so potrebni za montažo strelovodne inštalacije. Namenjena je zaščiti objekta pred direktnim udarom strele. Strelovodne elemente je treba smiselno razporediti, da ob udaru strele prevajajo tok, ki lahko doseže vrednosti tudi do 200 000 amperov.
  • Prenapetostna zaščita je kakovostna zaščita električnih naprav, električnih inštalacij in podatkovnih vodov. Ščiti električne in elektronske naprave, računalniška omrežja in posamezne naprave. Vgradi se v razdelilno omaro ali etažno razdelilno omaro ali v posamezno napravo.
  • Z raznolikimi izdelki iz prodajnega programa kabelskih polic in kabelskih lestev lahko hitro in enostavno postavite kabelske trase za razvod elektro – in drugih kablov. Krivine, odcepi in druge specifike niso težava. Izdelki so lahko iz različnih materialov, na primer iz kakovostnega nerjavnega jekla, jeklene pločevine, ki se naknadno vroče pocinka, ali najnovejšega visoko korozivno odpornega materiala Magnelisa®. Izjemna je patentirana serija kabelskih polic Fast Klick®, ki omogoča spajanje brez orodja in brez vijačnega materiala.
  • Konstrukcijski sistem je sistem za preprosto in učinkovito namestitev sončne elektrarne, prilagojen različnim streham in kritinam ali pa je sončna elektrarna postavljena na talno konstrukcijo. Celotno nosilno konstrukcijo sestavljajo profili, nosilci in drugi konstrukcijski elementi, ki so izdelani iz visokokakovostnih in korozijsko odpornih materialov. Pri inštalaciji sončne elektrarne se najbolj pokaže kompatibilnost vseh naših štirih prodajnih programov.

V teh letih se je nabralo ogromno referenc. Katere so na primer tiste, ki bi jih izpostavili iz minulega leta?

Naše izdelke smo namestili že v in na več tisoč objektov po Evropi in drugod po svetu. Med najaktualnejšimi referencami zadnjega leta naj začnem v Celju, kjer smo na nakupovalno središče City Center Celje namestili sončno elektrarno z močjo 1,12 MW. Uporabljeni so izdelki iz vseh štirih Hermijevih prodajnih programov. Na skoraj 90 000 kvadratnih metrih strešne površine je japonsko podjetje Toyo Tires zgradilo v mestu Indžija v Srbiji najsodobnejšo tovarno pnevmatik in namestilo strelovodno zaščito Hermi, ki ščiti objekt in zaposlene pred udarom strele. Elektroinštalater in projektanti so še pred izvedbo del s programom Shield izračunali potrebno zaščito, optimizirali število predvidenih komponent in računalniško preverili ustreznost strelovodne inštalacije. V Sarajevu v Bosni in Hercegovini je ena od največjih verig s hitro prehrano ocvrtega piščančjega mesa na svetu Kentucky Fried Chicken odprla svojo prvo »drive-through« restavracijo. Strelovodno zaščito objekta so uredili s Hermijevi komponentami. Omenim naj še lanskoletni festival »Bregenzer Festspiele« ob obali Bodenskega jezera v Avstriji, ki je znan po velikih opernih predstavah na prostem. Plavajoči oder in tribuna sta zgrajena na in ob jezeru, zato je bilo pri izbiri komponent bistveno, da so odporne proti koroziji, vzdržijo vso maso kablov oziroma imajo ustrezno nosilnost ter dolgo življenjsko dobo. Za vse zgoraj omenjene reference imamo pripravljene tudi študije primera, ki jih lahko preberete tudi na naši spletni strani.

Podjetja in posamezniki vedno več razmišljamo in delujemo v smeri trajnostnega razvoja? Kakšno so trajnostne prakse v Hermiju?

Trajnostni razvoj in trajnostne poslovne prakse so danes pomembnejše kot kadarkoli prej. Na strehah proizvodnih in poslovnih stavb podjetja Hermi imamo postavljene sončne elektrarne. Z njimi pokrijemo več kot 48 odstotkov naših trenutnih potreb po elektriki. Z učinkovitejšo in energetsko varčnejšo proizvodno opremo in stroji zmanjšujemo porabo energije. Zbiramo in recikliramo odpadke. Digitaliziramo poslovanje, smo aktivni partner v regionalnem in lokalnem razvoju. Spodbujamo medgeneracijsko sodelovanje, izmenjavo znanja in mentorstvo.

V življenju podjetnika ni velika prostega časa. Kako si polnite baterije?

Zasebno se redno rekreiram in ukvarjam z meni ljubimi prostočasnimi aktivnostmi. Kolikor le zmorem, prosti čas preživljam z družino.

Intervju pripravil: Ervin Seršen

Elektrotehniška revija

Naročilo revije:
Enoletna naročnina: 29,70 €
Enoletna naročnina za študente in dijake: 19,80 €